SOLide - Home SOLide - Home  
Pjotr, titanium 3D printed pen

Since 1998

RapidPRO Innalox

Gekopieerd ... door Philips

Ook als werknemer - het is even geleden - had ik mooie projecten, projecten waarmee ik anders nooit in aanraking was gekomen. Een van die projecten betrof een draagbare lantaarn op zonne-energie. Voor de duidelijkheid: de lantaarn was bedoeld om te branden als de zon onder was en de zon diende de lantaarn overdag op te laden.

Ik gaf de lamp vorm, waarbij ik streefde naar zo min mogelijk onderdelen en assemblage-handelingen. Daarom liet ik in China speciale contactjes stampen om daarmee de pootjes van het (dimbare) PL lampje rechtstreeks in het printplaatje te kunnen steken, dus zonder allerlei draden. Ik liet prototypes maken, waarbij Materialise de behuizing verzorgde, inclusief het kleurloze, transparante glas. Het toen nog jonge, Leuvense bedrijf toonde het resultaat op allerlei beurzen. Terecht, want het was in 1997 een mooi voorbeeld van ‘rapid prototyping’. Een jaar later ving de productie ervan aan en in 1999 behaalde de lantaarn een (hoge) nominatie voor de Designprijs Rotterdam en stond enige tijd in Museum Boymans van Beuningen. De verkoop die daarop volgde, met name in centraal Afrika, was niet overweldigend, al dekte de afzet in ieder geval de kosten.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik vorig jaar, op een ochtend, naar RTL-Z keek, en er mijn ontwerp herkende, zij het in een andere kleur. Mijn vroegere werkgever kon me er iets meer over vertellen. Hij vertelde me dat Philips ooit een exemplaar had gekocht en er in Azië - buiten zijn  medeweten - een kopie van had laten maken. De elektronica van de kopie was echter van inferieure kwaliteit gebleken. Verder vertelde hij me, dat Philips hem niets had gevraagd en het Eindhovende bedrijf het Aziatische product met financiële steun van Ontwikkelingssamenwerking (minister Koenders) in onder meer Kenia aanbood, waarmee Philips mijn vroegere werkgever er van de markt drukte.

Inmiddels zou het project zijn afgeblazen, mede omdat Philips heeft moeten erkennen dat de elektronica van de kopie niet deugt. Hoe het ook zij, van het grote Philips, dat eerlijk zakendoen hoog heeft staan, zou je een dergelijke handelswijze niet verwachten !

Hoewel de vorm van de lantaarn niet expliciet beschermd is, voel ik mij door Philips geschaad en zie geen reden dit feit nog langer te verzwijgen. Hufterig ondernemerschap van Philips en op Ontwikkelings- samenwerking valt dus toch echt wat te bezuinigen !
Vergelijking

Links mijn ontwerp, rechts het product van Philips


UPDATE | 10 augustus 2013 - Philips heeft de afgelopen week, op mijn verzoek, zijn 'variant' van de website gehaald. Overigens wordt de oorspronkelijke lamp tot op de dag van vandaag gemaakt, in Vietnam, door mijn vroegere werkgever.