SOLide - Home SOLide - Home  
Pjotr, titanium 3D printed pen

Since 1998

RapidPRO Innalox

Over SOLide

SOLide (SOLutions in design engineering) in Dordrecht is een adviesbureau en verricht onderzoek. Het is in 1998 ontstaan met als doelstelling product- en productieontwikkeling te verrichten voor derden. De eerste jaren van zijn bestaan heeft het projecten uitgevoerd in opdracht van onder meer de automobiel- en de medische industrie.

Gaandeweg heeft het de aandacht verlegd van het daadwerkelijk ontwikkelen van producten en productiemiddelen (waaronder spuitgietmatrijzen) naar het adviseren over manieren om product- en productieontwikkeling te verbeteren. Die verschuiving hangt in belangrijke mate samen met de opkomst van additive manufacturing en de jarenlange belangstelling daarvoor van de oprichter.

TU Delft

Rein van der Mast MScOprichter Rein van der Mast studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, met zijsprongen naar Werktuigbouwkunde. Hij gaf enkele jaren leiding aan een afdeling voor productontwikkeling van een kleine producent van consumentenelektronica. Daar voerde hij 3D CAD in evenals rapid prototyping voor verificatie- en verkoopdoeleinden. Een van de zo verkregen ontwerpen leverde hem in 1999 een (hoge) nominatie voor de Designprijs Rotterdam op.

Publicaties

Van der Mast verzorgde uiteenlopende trainingen met betrekking tot (3D) CAD en solid modelling. Hij schreef aanvankelijk voor het toen nog sterk met Autodesk verbonden CAD Magazine. Later zijn van hem ruim tweehonderdvijftig artikelen en veertig columns geplaatst in onder meer Machinebouw (voorheen CA Techniek geheten), Kunststof & Rubber, Constructeur en Link Magazine. Van der Mast - hij biedt zich ook ook aan als innovatiemakelaar - maakt deel uit van de redactieadviesraden van Kunststof & Rubber, en van de programmacommissie van RapidPro.

Onderzoek

SOLide vericht onderzoek naar combinaties van 'virtueel' beeldhouwen met '3D printen', en doet dat samen met twee gerenommeerde spin-offs van de universiteit in het Belgische Leuven:LayerWise en Materialise, en Innplate in Geldrop (bij Eindhoven).

TCT

Overigens, de letters 'tct' in de domainnaam staan voor time-compression technologies, min of meer de verzamelnaam voor wat tegenwoordig additive manufacturing wordt genoemd.