SOLide - Home SOLide - Home  
Pjotr, titanium 3D printed pen

Since 1998

RapidPRO Innalox

Over de meerwaarde van de 'rapid technologies'

Wat hebben de Rapid Technologies (RT) mijn bedrijf te bieden, wordt mij wel eens gevraagd. Mijn antwoord verschilt per bedrijf. De Rapid Technologies betreffen in ieder geval meer dan het maken van prototypes (Rapid Prototyping of RP). Laten we even stilstaan bij deze prototypes. Dankzij 3D Printing, een van de ‘uitvoeringsvormen’ van RP, kunnen we aanvankelijk onze concepten, en later onze ontwerpen, eenvoudig en goedkoop in materie omzetten, ‘materialiseren’. Dit heeft als belangrijkste voordeel, dat we ze kunnen vasthouden, voelen, neer kunnen zetten en anderen kunnen tonen. Want als zij verbetermogelijkheden zien, kunnen wij direct veranderingen aanbrengen en hoeft er niets door ons te worden veranderd als het eigenlijk al te laat is. RP drukt dus de kosten van de productontwikkeling, beperkt de risico’s en draagt er aan bij dat de ontwikkeling niet onverwacht veel tijd in beslag neemt en dus tot vertraging lijdt.

En er is meer, want ook gereedschappen en zelfs eindproducten kunnen we ‘rapid’ verkrijgen. Met één druk op de knop hebben we ons gereedschap of eindproduct, respectievelijk: Rapid Tooling (RT) en Rapid Manufacturing (RM, of Rapid Fabrication of RF). Wat RT betreft, kunnen we bijvoorbeeld snel complexe gietvormen maken. Met RM kunnen we, zonder spuitgietmatrijzen, eindproducten voor consumenten realiseren. Omdat we bij RM niet aan dure gereedschappen met een vaste vorm vastzitten, zijn we in staat ieder product een ander uiterlijk te geven. Met RM kunnen we niches bedienen en steeds beter ook grotere markten, zoals bij hoortoestellen (Siemens) en home & garden producten.

Ook de machinebouw kan van RT profiteren. Bijvoorbeeld om snel schaalmodellen van machines te maken, voor evaluatie of instructie. En we kunnen net zo makkelijk op dezelfde manier kunststof of stalen onderdelen van ons (eind)product verkrijgen. Ik zeg niet dat ‘rapid’ altijd de beste keuze is, want in veel gevallen is bijvoorbeeld spuitgieten superieur. Toch bieden RT steeds meer mogelijkheden, mede dankzij nieuwe hardware, software en materialen.

De machinebouw zou volgens mij veel vaker RT moeten toepassen. Onderdelen laten zich daarmee makkelijk en snel maken, vooral de complexe. En bovendien laten verschillende onderdelen zich verenigen in één, want de RT kennen veel minder beperkingen met betrekking tot de complexiteit van de vormen.