SOLide - Home SOLide - Home  
Pjotr, titanium 3D printed pen

Since 1998

RapidPRO Innalox

Waar zijn orde, tucht en discipline gebeleven ?

Tegen het einde van elk jaar is er ruimte voor het geven van enkele beschouwingen. Over nieuwe technieken en de daarmee samenhangende kansen wil ik het niet hebben, maar wel over wat me onlangs te binnen schoot bij het zien van Roué Verveer, een stand-up comedian. Misschien hebt u zijn show ook gezien. Hij haalde uit naar ouders die naar zijn smaak hun kinderen te ‘slap’ opvoeden. Ze behandelen hun kinderen als hun gelijke en niet als jonge mensen die nog heel veel te leren hebben. We kunnen die ouders dat niet echt kwalijk nemen, lijkt me, want ze komen voort uit de alles-moet-kunnen generatie. Hoewel, misschien had onlangs de busschauffeur die een blèrend kind met zijn moeder uit zijn bus zette toch een beetje gelijk, ook al verontschuldigde Connexion direct het ‘ontoelaatbare’ gedrag van de man.

Interessant is de invloed van de hiervoor bedoelde ontwikkeling op onze organisaties. Mijn vriendin werd door haar leidinggevende aangeraden een boek te lezen: Hoe manage ik mijn manager, geschreven door Marco Cevat. Kunt u zich een dergelijk boek in de jaren vijftig voorstellen? Hoe leid ik mijn leidinggevende, zou dan de titel zijn geweest, want aan ‘managen’ werd er toen nog niet gedaan.

Anderen leiden is verantwoordelijkheid nemen. Dat durven we niet meer. We zijn liever ‘vrienden’, al het ‘ontvrienden’ ten spijt. Waar zijn orde, tucht en discipline gebeleven ?  Als ‘vrienden’ uiten we liever weinig kritiek op elkaar. We houden dus 'lastige' verantwoordelijkheden ver van ons en ook mededogen. Zo kan het gebeuren, dat er mensen zijn die zeer veel geld krijgen, mensen die net zo min verantwoordelijkheid nemen voor anderen als wij, en dus geen kwaad zien in het aannemen van een enorm salaris, hun eigen salaris wel te verstaan. En al hun ‘vrienden’ met minder laten het toe.