SOLide - Home SOLide - Home  
Pjotr, titanium 3D printed pen

Since 1998

RapidPRO Innalox

Een oplichtende wolk

Heel af en toe ben ik weer ontwerper. Ik studeerde industrieel ontwerpen (IO) in Delft, waarnaast ik me in productiesystemen verdiepte bij werktuigbouwkunde. Industrieel ontwerpen is mij tot op de dag van vandaag op het lijf geschreven. Dankzij de kennis die ik toen heb opgedaan, kan ik  nog steeds bedrijven helpen hun product- en productieontwikkeling te verbeteren, ondanks dat ik dus nog maar weinig producten zelf ontwikkel.

Maar als uitgeverij Elektor, uitgever van onder meer het Willie Wortel blad Elektuur, mij vraagt, zeg ik niet snel nee. Wisse Hettinga, ooit hoofdredacteur van Machinebouw, vroeg mij een wolk te ontwerpen. Vanzelfsprekend was ik aanvankelijk vooral verbaaasd, alleen al omdat een wolk mij als ontwerper niet direct een warm gevoel gaf. Maar al snel veranderde mijn mening, nadat me was gebleken, dat in de wolk een CO2 meter zou komen en een prototype aan de directeur van het Astmafonds zou worden overhandigd. De wolk zou uiteindelijk in klaslokalen worden opgehangen, om er rood te kleuren (anders is hij blauw) bij een te hoog CO2 gehalte.

Ik ging aan de slag en gebruikte Rhino, wat niet een erg vergevingsgezind pakket is (niet ‘featurebased’, dus je kunt later niet ongestraft vormdelen aanpassen), maar wel complexe dubbel gekromde oppervalken aankan. Uiteraard modelleerde ik eerst de elektrische en elektronische componenten, waaronder enkele prints, een connector en een groot aantal LEDs. Daarna volgde de wolk en daarna de elementen tussen de hiervoor genoemde delen.

De wolk liet ik door Materialise maken (SLS) en was keurig op tijd klaar, ruimschoots voor het jaarlijks terugkerende evenement van Elektor in het Evoluon in Eindhoven. Daar ontving Michael Rutgers, directeur van het Astmafonds, het eerste exemplaar uit handen van Wisse Hettinga.

Inmiddels is nieuwe, kleinere elektronica ontworpen en vanaf half januari zal Elektor met mij kijken naar een compacter ontwerp dat zich leent voor grootschalige productie, want dat voldoende belangstelling bestaat heeft het eerste exemplaar inmiddels ruimschoots aangetoond. Ook in de vergaderzaal van Elektor kleurt de wolk na verloop van tijd rood!