SOLide - Home SOLide - Home  
Pjotr, titanium 3D printed pen

Since 1998

RapidPRO Innalox

Nieuwe vergezichten, zonder de gebaande wegen te verontachtzamen

‘3D printen’ wint terrein, al jaren en nu sneller dan ooit tevoren. Veel producenten zijn evenwel nog niet overtuigd van de meerwaarde van ‘additive manufacturing’ ten opzichte van ‘conventionele’ vervaardigingstechnieken. En het op ‘additieve’ wijze voortbrengen van gereedschappen vinden ze evenmin aanlokkelijk.

Ik geef ze gelijk ! Nog steeds en wat mij betreft te vaak wordt ‘additive manufacturing’, of kortweg ‘AM’, neergezet als iets wat 1-2-3 alle conventionele bewerkingstechnieken op de schoothoop zal doen belanden. Voorlopig zeer zeker niet. In het beste geval is AM complementair inzetbaar, waarbij, ik noem maar wat, sommige delen worden geprint en andere gespuitgiet. Delen met een lastige geometrie (zoals organische vormen) en delen die telkens een andere vorm hebben (zoals bij ‘mass customization’/’personalization’) komen als een van de eerste in aanmerking voor printen. De rest voorlopig amper. De grens tussen beide verschuift langzaam, wat wordt versnelt door de komst van nieuwe concepten, waaronder het printen in kunststof, gevolgd door het daarop aanbrengen van een dikke laag metaal, dat resulteert in lichte en tevens strekte en stijve delen. Ikzelf participeer nu in enkele onderzoekprojecten op dit vlak, ondermeer met Materialise en LayerWise, waarbij ook het selectief (lees: ‘plaatselijk’) aanbrengen van metaal aandacht krijgt, met Innplate.

Kortom, ja, er gebeurt heel veel, en ja, misschien vooral onderaan de markt ('printing@home' etc). Vanmorgen sprak ik een specialist op het vlak van matrijzenbouw. Hij vertelde me, dat in staal geprinte spuitgietmatrijzen of delen daarvan voor hem na een uitvoerige analyse niet interessant waren gebleken. “Het oppervlak van in metaal geprinte delen is nog dermate ruw, dat de holte toch gevonkt moet worden,” zei hij. “Of in een bad gestopt,” zei ik, want dat betreft een van de zaken die ik nu met Innplate onderzoek. “En als het om koeling gaat, denk dan ook aan het galvanisch aanbrengen van een dikke laag koper om warmte uit de matrijsholte weg te voeren,” vulde ik aan, als alternatief voor het printen van stalen kernen met complexe koelkanalen.

Ik heb het eerder geschreven: we staan nog maar aan het begin!