SOLide - Home SOLide - Home  
Pjotr, titanium 3D printed pen

Since 1998

RapidPRO Innalox

Leuk voor thuis: zilveren manchetknopen, geprint

Onlangs pakte ik een overhemd met dubbele manchetten uit de kast - zo heten om te vouwen flappen onderaan de mouwen. Daarbij horen manchetknopen. De mijne waren op dat moment allemaal goudkleurig, of zelfs ván goud. Mooi, maar zilver had ik op dat moment netter gevonden. En bovendien, een beetje persoonlijker mocht toch ook wel eens ? Wat volgde, was een interessant onderzoekje en een resultaat dat naar meer smaakt !


Mijn monogram zou de knoop moeten vormen, vond ik. De letters R,v,d en M, verwekt in een zeilboot, een verwijzing naar de naamgever van de familie, Willem van der Mast, mastenmaker te Workum (Friesland). Het zilveren manchetknoopmechanisme hoefde ik niet te maken. Dat kon ik eenvoudigweg inkopen bij groothandel Bijou Moderne. Dat deed ik.

STL

Het monogram zelf maakte ik 3D met Rhino en voorzag ik daarmee van wat versterkingen en een verbindingspunt voor het mechanisme. Het resultaat sloeg ik op als *.STL en maakte ik iets netter met Magics.

Omdat Shapeways tegenwoordig ook zilveren stukken levert, heb ik de opdracht eerst daar neergelegd. Shapeways laat in zo’n geval de (afhankelijk van krimpeffecten ietwat verschaalde) vorm 3D printen, in gips opsluiten, en - zodra het gips hard is - uitbranden. De resterende holte laat ze vullen met vloeibaar zilver, dat in de gewenste vorm stolt.

Details

Helaas kreeg ik niet veel later een berichtje terug, dat mijn werkstukje volgens het Eindhovense bedrijf iets te fijne details had. Vreemd dacht ik, want een Envisiontec of vergelijkbare printer moet daarmee overweg kunnen en ook de tegenvorm kan het probleem niet zijn. Maar Evisiontec bleek niet voorhanden, net zo min als SolidScape.

Gelukkig vond ik Maarten van Teeffelen van Brilliant Technology bereid in het onderzoekje te participeren en hij printte een paar knoopjes met een Envisiontec. Het gieten bracht ik vervolgens onder bij Atze-Jan de Vries van Novacasting, de gieter van de edelsmid met wie ik samenwerk, Brigitta Sueters.

Voordelig

De gietstukken werkte ikzelf af en ik verbond ze met de mechanismen. Al met al een betrekkelijk goedkope methode, zeker in vergelijking met de aanpak van de klassiek geschoolde edelsmid. En met Colorit (een soort kunstemail) zijn desgewenst ietwat dieper gelegen vlakken in te kleuren.

De eenmalige kosten zitten bij een dergelijk traject vooral in de totstandkoming van het (virtuele) 3D model; de kosten van het printen en het gieten vallen alleszins mee. De methode leent zich met name voor kleine series, exclusieve manchetknopen.


Wie belangstelling heeft, en bijvoorbeeld een monoram, wapen of ander beeldmerk, is hartelijk welkom ! Das- en reversspelden kunnen op eenzelfde wijze gerealiseerd worden, en ook meer ruimtelijke vormen zijn mogelijk.