SOLide - Home SOLide - Home  
Pjotr, titanium 3D printed pen

Since 1998

RapidPRO Innalox

Het lijkt wel een bewerkingscentrum

De Eurosatory bij Parijs is een beurs barstensvol ‘big boys toys’. Het ‘speelgoed’ omvat een keur van hoogtechnologische systemen die het hart van menig techneut sneller laat kloppen. Het leidt echter geen twijfel, dat wat jaarlijks aan de noordzijde van de Franse lichtstad is opgesteld, op anderen een verschrikkelijke uitwerking heeft. De hoeveelheid pistolen, geweren, granaten, raketten, vrachtwagens, tanks, helikopters en nog veel meer was op de ‘place d’exhibition’ niet om overheen te kijken.

Terwijl onze staatssecretaris Jack de Vries en diens gevolg zich bij Rheinmetall lieten informeren, drong zich de gelijkenis tussen de Donar van General Dynamincs en een doorsnee bewerkingscentrum bij me op. De Donar is een wapensysteem voor de artillerie, een prototype. Op een onderstel op rupsbanden, met voorop een kleine cabine, bevindt zich een koepel waaruit een enorme buis steekt. In de koepel zitten geen mensen, in ieder geval niet zolang het systeem in gebruik is. In de cabine bevindt zich de tweekoppige bemanning: iemand die stuurt en iemand die de communicatie verzorgt, richt en schiet.

Het (her)landen van de Donar gebeurt volautomatisch en snel, ongeacht de positie van de koepel en de loop. De wijze waarop het systeem is geconstrueerd, vertoont opmerkelijk veel overeenkomsten met de gereedschapwisselaar van een willekeurig (groot) CNC bewerkingscentrum. Uiteraard is de proportionering anders, want een granaat is aanmerkelijk zwaarder dan een beitel in een houder. Verder komt bij de artillerie er iets met hoge snelheid uit en dat is dan in orde, terwijl zoiets bij een bewerkingscentrum niet op de juiste werking duidt. Ik mag u helaas geen foto’s tonen.

Wat ik me inmiddels afvraag, is of beide werelden van elkaar kunnen leren, zeker nu aan machines in de maakindustrie hoge eisen worden gesteld vanwege de 24/7 economie waartoe de lagelonenlanden menig jobber dwingen. Kunnen we leren van onderhoud zoals dat ‘te velde’ voorkomt, zowel gepland als ongepland? Ik weet het niet en wil het graag uitzoeken.