SOLide - Home SOLide - Home  
Pjotr, titanium 3D printed pen

Since 1998

RapidPRO Innalox

Elektor Foundation Award

Het jaarlijks terugkerende evenement ElektorLive vond afgelopen zaterdag in Eindhoven plaats. ElekotorLive is een initiatief van Elektor, de uitgever van het blad Elektuur. Elektuur heb ik altijd beschouwd als het lijfblad van Willie Wortels met belangstelling voor elektrotechniek. Mijn vroegere collega Jean-Pierre las het en was het. Hij realiseerde, volstrekt Willie-waardig, fantastische schakelingen met zowel analoge als digitale elektronica.

In het Evoluon werden de Elektor Foundation Awards uitgereikt. De award is in het leven geroepen door een stichting die projecten en mensen in de schijnwerpers wil plaatsen op grond van uitzonderlijke technologische verrichtingen met elektronica.

Ik had er ook een bijdrage, niet in levende lijve, maar als ontwerper van de bokaal. Mij was gevraagd iets te doen naar aanleiding van een door Elektuur georganiseerde prijsvraag. De prijsvraag betrof het berekenen van de weerstand over een ‘voetbal’, een afgeplat regelmatig twintigvlak dat bestaat uit met elkaar verbonden (conventionele) weerstanden. Het gebruiken van echte weerstanden werd niet mooi, dus geheel in lijn met mijn vorige ontwerpen voor Elektor, ontwierp ik iets met de computer en liet dat driedimensionaal afdrukken (SLS met aluminium gevuld voor wat kleur en glans).

Ik heb het al vele malen geschreven: de computer in combinatie met layer manufacturing biedt waanzinnig veel mogelijkheden. Zo ook in het geval van de bokaal. Uiteindelijk kon ik daarmee de structuur van de 'voetbal' realiseren, 'vleugels' als drager en het beeldmerk van Elektor driedimensionaal uitgewerkt. Het resultaat zijn de vier gelauwerde Willie Wortels waardig !